Az emaileddel feliratkozhatsz és kapsz levelet, ha új poszt született

2011. augusztus 30., kedd

Mannheim szépségei és az egyetem

Hallo Leute!

Mannheim gyakorlatilag egyetemváros, mintegy 14 felsőoktatási intézménynek ad otthont, több tízezer diákkal. Baden-Württenberg tartomány második legnagyobb városa Stuttgart után. Jelentős kereskedelmi és ipari központ egyben. A sokszínűség innen is visszaköszön, mint ahogy korábban is. Erre később külön posztot szeretnék szánni, amint jobban érzem ezeket a különbségeket, illetve ezek okait.

Mannheim nevezetes a belvárosának különleges berendezéséről. A város szlogene: "Leben im Quadrat", szabad fordításban: "Élet a négyzeten". Ez abból ered, hogy a belváros egy patkó alakú részére egy négyzethálót illesztettek a 17. században. A német zsenialitás újabb megnyilvánulása (még egyszer mondom, 17. század).
Élet a négyzeten

A hálón belül a betűk és számok kombinációi adják az adott tömb nevét, tehát nincsenek utcanevek. Például az egyetem nemzetközi irodája az L1-ben van, a dékáni hivatal pedig az L5.5-ben. Szerintem elég logikus, nem kell bíbelődni az utcanevek memorizálásával, hanem egy koordinátarendszerben lehet elhelyezni a címeket. Logikus, kell egy kis idő, mire hozzászokik az ember. Hasonló, mint az amerikai nagyvárosokban az utcák rendszere. Ott is négyzethálós az elrendezés (az emberek rögtön tudják, hol van pl. a 29. utca és 7. sugárút kereszteződése).

Vasárnap megnéztük Stefivel a város szimbólumát, a 122 éves Wasserturm-ot (víztorony). Ez a város legszebb része a maga gyönyörű szökőkútjaival, virágaival, elrendezésével. Tényleg durván nyomják a németek: tökéletes geometriai elrendezése van a térnek, ahol áll a víztorony, a körülvevő épületek tetejének és korlátjainak színe megy a kandeláberek színéhez, az épületek ugyanúgy téglavörösek. Maga a tökéletesség!

Tudtátok-e...
Német gyökerek
...hogy Bruce Willis (nagy rajongója vagyok) Mannheimtől 125 km-re nyugatra látta meg a napvilágot Idar-Obersteinben, egy amerikai katonai bázison egy amerikai katona és egy banki dolgozó nő gyerekeként? Nagy kujon lehetett az öreg Willis.. Olyan közel van, hogy talán el is zarándoklok a helyszínre, hátha van valami emléktábla/szobor, ahol leróhatom tiszteletemet az akcióhős előtt.

Viszonylag friss hír, hogy a Die Hard 5 valószínűleg Oroszországban fog játszódni.


A város nekem nagyon tetszik, minden megtalálható, aminek egy modern nagyvárosban lennie kell, és még közel sem láttam mindent.

Starbucks
Virágok a szökőkútnál
Játék a víztoronnyal
Mercedesek a taxiállomáson
Az utcákat végignézve találkozhat az ember több luxusautóval is. Természetesen az autómárkák 80%-a német. Fotóztam három Audit, két BMW-t is egymás mellett (galériában látható). A taxik nagy része Mercedes (fentebb).

Jólét
Jézus-templom (katolikus neoromán 107 éves templom)


Az első automobil
Tudtátok-e...

...hogy a világ első automobilja (háromkerekű üzemanyag hajtotta jármű) Mannheimben készült el pontosan 125 évvel ezelőtt? Carl Benz felesége, Bertha Benz 2 fiúkkal 1888-ban tette meg a Mannheim és Pforzheim közötti 104 km-es utat, ahova 12 óra 57 perc alatt érkezett meg. Azóta Berta Benz emlékútnak nevezik. A városban nagy ünnepség is lesz ennek tiszteletére. A városnak több találmányt is köszönhet a világ, de erről máskor.

A képen ennek az automobilnak az élethű másán ülök éppen.

Mannheimben nagyon sok a zöld terület. Az utak mellett szinte mindenhol fák vannak, tisztább is a levegő az élénk forgalom ellenére. Több nagyobb park is van, a legszebbe, a Luisenparkba még nem sikerült eljutnom. Ott található sok egzotikus állatfaj (flamingó, kanári, sokféle madár...), és nagyon szép. Érdekesség, hogy eddig minden parkban láttam nyulakat. Nem tudom, hogyan képesek átvészelni a telet, de üde színfoltok a gyep közepén, annyi biztos.

Nyúlpaprikás!
Pláza belülről
Paradeplatz, háttérban a városháza
A Paradeplatzon levő Grupello piramis

Az egyetem épülete teljesen lenyűgözött. Életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer egy barokk kastélyban fogok tanulni. Itt is találkozik a hagyomány és modernitás. Nem tudom még, mit tudnak ezek a németek, de mesterien keverik a kettőt.

A kastély három részletben fejezték be 1760-ban (450 méter hosszú és nagyobb, mint a Versailles-i kastély, így Európa legnagyobb kastélyai közé tartozik). 57 éven keresztül szolgált a pfalz-i választófejedelem székhelyéül, innen ered Mannheim virágzása is. Az egyetemnek 10.600 hallgatója van a világ tényleg összes szegletéből. Nem véletlen, hiszen az egyetem Németország 2. számú elit egyeteme a business képzés területén, a Financial Times rangsorában pedig Európában a 32. (ez egy erős középmezőny) Ezért a németek (is) könyökölnek az itteni helyekért. Több világhírű professzor is tanít itt, akinek a könyveiből tanulnak menedzsmenttudományt a világ minden táján (prof. Alfred Kiesert emelném ki, aki a szervezetelméletek terén alkotott maradandót). Szakmailag tehát kiemelkedő, sok dolgot el tudok majd innen lesni, az egyetemről lesz még bőven szó a későbbiekben.

Mannheim Universität
Itt fogok tanulni!
Tanácstalan amcsik az egyetemnél
A kapuk mögött
Az egyetem logója
Jelentem, a németem folyamatosan fejlődik. Ezen a napon négy német jött oda hozzám útbaigazítást kérni (!) a városban. Ennyire németnek nézek ki? Ennek örülök egyébként, nem szeretnék turistának tűnni, csak akkor amikor agyonfotózom a várost, de ez inkább az elején lesz jellemző (Update: ma egy német lány megdicsérte a kiejtésem, elmondása szerint akcentus nélkül beszélek, nem érezni, hogy magyar vagyok - mire hazamegyek szőke hajam és kék szemem lesz szerintem)

Holnap (ma) írok a beiratkozásról, egy kicsit a bankokról, végül pedig gyarapodó baráti körömről. Jelenleg spanyolok közé keveredtem. Szeretem őket, mert nagyon szívélyesek (megyek a héten kerti sütésre hozzájuk), szeretnek élni, viszont annál hangosabbak és harsányak. Azt veszem észre, hogy egész sok rokon vonás, de még annál is több különbség van a magyar és spanyol nép mentalitásában.

Itt megtaláljátok a városnézésről készült képeket.

Tschüss,
Zozó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése