2011. augusztus 30., kedd

Mannheim szépségei és az egyetem

Hallo Leute!

Mannheim gyakorlatilag egyetemváros, mintegy 14 felsőoktatási intézménynek ad otthont, több tízezer diákkal. Baden-Württenberg tartomány második legnagyobb városa Stuttgart után. Jelentős kereskedelmi és ipari központ egyben. A sokszínűség innen is visszaköszön, mint ahogy korábban is. Erre később külön posztot szeretnék szánni, amint jobban érzem ezeket a különbségeket, illetve ezek okait.

Mannheim nevezetes a belvárosának különleges berendezéséről. A város szlogene: "Leben im Quadrat", szabad fordításban: "Élet a négyzeten". Ez abból ered, hogy a belváros egy patkó alakú részére egy négyzethálót illesztettek a 17. században. A német zsenialitás újabb megnyilvánulása (még egyszer mondom, 17. század).
Élet a négyzeten

A hálón belül a betűk és számok kombinációi adják az adott tömb nevét, tehát nincsenek utcanevek. Például az egyetem nemzetközi irodája az L1-ben van, a dékáni hivatal pedig az L5.5-ben. Szerintem elég logikus, nem kell bíbelődni az utcanevek memorizálásával, hanem egy koordinátarendszerben lehet elhelyezni a címeket. Logikus, kell egy kis idő, mire hozzászokik az ember. Hasonló, mint az amerikai nagyvárosokban az utcák rendszere. Ott is négyzethálós az elrendezés (az emberek rögtön tudják, hol van pl. a 29. utca és 7. sugárút kereszteződése).

Vasárnap megnéztük Stefivel a város szimbólumát, a 122 éves Wasserturm-ot (víztorony). Ez a város legszebb része a maga gyönyörű szökőkútjaival, virágaival, elrendezésével. Tényleg durván nyomják a németek: tökéletes geometriai elrendezése van a térnek, ahol áll a víztorony, a körülvevő épületek tetejének és korlátjainak színe megy a kandeláberek színéhez, az épületek ugyanúgy téglavörösek. Maga a tökéletesség!

Tudtátok-e...
Német gyökerek
...hogy Bruce Willis (nagy rajongója vagyok) Mannheimtől 125 km-re nyugatra látta meg a napvilágot Idar-Obersteinben, egy amerikai katonai bázison egy amerikai katona és egy banki dolgozó nő gyerekeként? Nagy kujon lehetett az öreg Willis.. Olyan közel van, hogy talán el is zarándoklok a helyszínre, hátha van valami emléktábla/szobor, ahol leróhatom tiszteletemet az akcióhős előtt.

Viszonylag friss hír, hogy a Die Hard 5 valószínűleg Oroszországban fog játszódni.


A város nekem nagyon tetszik, minden megtalálható, aminek egy modern nagyvárosban lennie kell, és még közel sem láttam mindent.

Starbucks
Virágok a szökőkútnál
Játék a víztoronnyal
Mercedesek a taxiállomáson
Az utcákat végignézve találkozhat az ember több luxusautóval is. Természetesen az autómárkák 80%-a német. Fotóztam három Audit, két BMW-t is egymás mellett (galériában látható). A taxik nagy része Mercedes (fentebb).

Jólét
Jézus-templom (katolikus neoromán 107 éves templom)


Az első automobil
Tudtátok-e...

...hogy a világ első automobilja (háromkerekű üzemanyag hajtotta jármű) Mannheimben készült el pontosan 125 évvel ezelőtt? Carl Benz felesége, Bertha Benz 2 fiúkkal 1888-ban tette meg a Mannheim és Pforzheim közötti 104 km-es utat, ahova 12 óra 57 perc alatt érkezett meg. Azóta Berta Benz emlékútnak nevezik. A városban nagy ünnepség is lesz ennek tiszteletére. A városnak több találmányt is köszönhet a világ, de erről máskor.

A képen ennek az automobilnak az élethű másán ülök éppen.

Mannheimben nagyon sok a zöld terület. Az utak mellett szinte mindenhol fák vannak, tisztább is a levegő az élénk forgalom ellenére. Több nagyobb park is van, a legszebbe, a Luisenparkba még nem sikerült eljutnom. Ott található sok egzotikus állatfaj (flamingó, kanári, sokféle madár...), és nagyon szép. Érdekesség, hogy eddig minden parkban láttam nyulakat. Nem tudom, hogyan képesek átvészelni a telet, de üde színfoltok a gyep közepén, annyi biztos.

Nyúlpaprikás!
Pláza belülről
Paradeplatz, háttérban a városháza
A Paradeplatzon levő Grupello piramis

Az egyetem épülete teljesen lenyűgözött. Életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer egy barokk kastélyban fogok tanulni. Itt is találkozik a hagyomány és modernitás. Nem tudom még, mit tudnak ezek a németek, de mesterien keverik a kettőt.

A kastély három részletben fejezték be 1760-ban (450 méter hosszú és nagyobb, mint a Versailles-i kastély, így Európa legnagyobb kastélyai közé tartozik). 57 éven keresztül szolgált a pfalz-i választófejedelem székhelyéül, innen ered Mannheim virágzása is. Az egyetemnek 10.600 hallgatója van a világ tényleg összes szegletéből. Nem véletlen, hiszen az egyetem Németország 2. számú elit egyeteme a business képzés területén, a Financial Times rangsorában pedig Európában a 32. (ez egy erős középmezőny) Ezért a németek (is) könyökölnek az itteni helyekért. Több világhírű professzor is tanít itt, akinek a könyveiből tanulnak menedzsmenttudományt a világ minden táján (prof. Alfred Kiesert emelném ki, aki a szervezetelméletek terén alkotott maradandót). Szakmailag tehát kiemelkedő, sok dolgot el tudok majd innen lesni, az egyetemről lesz még bőven szó a későbbiekben.

Mannheim Universität
Itt fogok tanulni!
Tanácstalan amcsik az egyetemnél
A kapuk mögött
Az egyetem logója
Jelentem, a németem folyamatosan fejlődik. Ezen a napon négy német jött oda hozzám útbaigazítást kérni (!) a városban. Ennyire németnek nézek ki? Ennek örülök egyébként, nem szeretnék turistának tűnni, csak akkor amikor agyonfotózom a várost, de ez inkább az elején lesz jellemző (Update: ma egy német lány megdicsérte a kiejtésem, elmondása szerint akcentus nélkül beszélek, nem érezni, hogy magyar vagyok - mire hazamegyek szőke hajam és kék szemem lesz szerintem)

Holnap (ma) írok a beiratkozásról, egy kicsit a bankokról, végül pedig gyarapodó baráti körömről. Jelenleg spanyolok közé keveredtem. Szeretem őket, mert nagyon szívélyesek (megyek a héten kerti sütésre hozzájuk), szeretnek élni, viszont annál hangosabbak és harsányak. Azt veszem észre, hogy egész sok rokon vonás, de még annál is több különbség van a magyar és spanyol nép mentalitásában.

Itt megtaláljátok a városnézésről készült képeket.

Tschüss,
Zozó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése