2011. október 27., csütörtök

Honnan származik a kölni?


Hamarosan választ kaphattok a kérdésre, de szerintem kitaláljátok.

Az egész kirándulás azzal a motivációval indult, hogy meglátogatom magyar erasmusos ismerőseimet Kölnben. Háromnapos túrát terveztem péntek reggeli indulással. Az útiköltségek csökkentése végett egy itt igen népszerű utazási módszert használtam, az ún. car sharinget (autómegosztás). A lényege, hogy egy erre kialakított weboldalon az autót vezető emberek meghirdetik, hogy mikor hová mennek és hány utast tudnak magukkal vinni (max. 4 fő). Nagyon hasznos oldal, a bizalom elég fontos szerepet játszik benne (ha lefoglalod a helyet, akkor el is mész a végén). Ezen az oldalon beírod mint utas, hogy melyik városból melyikbe akarsz utazni (akár külföldre is), illetve az utazási dátumot is. A megadott telefonszámon felkeresed a sofőrt, hogy jelentkezz utasnak. De eléggé jól működik, mint általában a német dolgok. Ha belegondoltok, ezzel a módszerrel mindenki jól jár: az utas, mert a tömegközlekedés töredékárán utazhat, a sofőr, mert szinte ingyen van az útja, és a környezet is, mert nem külön-külön kocsikban utaznak ezek az emberek, csökkentve a szennyezés mértékét.


Elvileg reggel 10-kor kellett volna elindulnunk a főpályaudvar mellől, de 25 percet késett a sofőr, szóval nem indult valami jól a kirándulás. Viszont hamar elillant a kellemetlen érzés, mert nagyon jó fej volt a csávó. Rajtam kívül nem jelentkezett más utas, ezért az anyósülésen ülhettem kényelmesen. Elég sokat beszélgettünk. Kiderült, hogy 10 éve költözött Németországba Lengyelországból, a jelenlegi orosz barátnőjét is egy ilyen utazás alkalmával szerezte. Nemcsak a nőkről és az országról beszélgettünk, hanem meglepően sokrétű dolgokról (vallás, Isten, kultúrák ütközése...), meg is lepődtem, milyen hamar eltelt a két és fél óra utazás. Fizettem az előre megbeszélt összeget, majd kiszálltam a kölni pályaudvaron.

Tombol a halloween láz mindenhol
A hatalmas csarnok
Már a pályaudvar is lenyűgözött a nagy méreteivel, a nagy embertömeggel amivel ott találkoztam. De ami még inkább a földbe döngölt, az maga a legendás kölni dóm volt. Orsi fogadott, hogy körbevezessen a városban, és megmutassa a legjobb részeket. Vele forgattuk le ezt a kisfilmet is a világ harmadik legmagasabb templomáról. Az alapkövét 1248-ban helyezték el, elég sokáig építették, és még mindig restaurálják. Évente nagyjából annyi látogatója van, mint a párizsi Eiffel-toronynak:



Utána szétnéztünk Németország 4. legnagyobb 1 milliós városában, ahol a német válogatott oszlopos tagja, Lukas Podolski is él és játszik a helyi csapatban. Köln 95%-át a világháborúban porig rombolták. Ez akadályozta meg abban, hogy az NSZK fővárosa legyen. Végül a mérsékeltebb károkat szenvedett Bonnra esett a választás, ez lett az adminisztratív központ. De Bonnról majd később írok bővebben, mert ott is jártam.

Park a dómtól nem messze
Látkép a Rajna partján
Narancsos épület a villamosból
A város a pusztításnak és az azt követő újjáépítésnek köszönhetően szürkés árnyalatú a sok beton miatt. Az épületek, terek többsége inkább funkcionális, mint szép. Olyan szélsőséges véleményt is hallottam, hogy Köln Nyugat-Európa Bukarestje. Ezt túlzásnak érzem, de kétségkívül van benne valami. (Bukarestbe azért nem mennék el.) Ugyanakkor sok szép kertvárosi részben jártam rendezett környékkel, jó autókkal, szép házakkal. Összességében azt tudom mondani, hogy nagyon élhető a város, jó lehet itt élni. Turistacélnak nem ajánlanám, viszont a dóm kihagyhatatlan és gyönyörű. Ha szembeálltok vele, teljesen elámultok a látványtól.

Becsomagolva
Orsival szétnéztünk a város főbb pontjain, miután lecuccoltam nála. Egészen szép és nyugodt helyen lakik egy modern koliban. Az enyémhez képest mindenképpen modernebb. Tetszett, hogy a zöld közepén áll az épület, a szobáknak van terasza (!) és nyugalom van. Az negatívum, hogy majd 30 percet kell utazni a belvárosba, de a nyugalmat meg kell fizetni. Megnéztük az egyetemet és a kapcsolódó épületeket is. Éppen nagy felújítások folynak, be van csomagolva Európa egyik legrégebbi egyeteme (1388-ban alapították).


Fapados könyvtár felújítással tetőzve
Egyetemi épület kívülről
Belülről olyan az egyetem, mint egy sóhivatal
Orsival az egyetemet körülölelő szép parknál
Kicsit szocialista, de a 40 ezer hallgató és a több ezer cserediák mégis magáért beszél. Beruházások is folynak a campus területén, bővül az egyetem. Tudományegyetem lévén mindenféle tudományterület megtalálható itt, hasonló, mint otthon az ELTE. A cserediákoknak tök jó dolga van itt, mert ingyenes német oktatásban részesülnek a szemeszter során folyamatosan, sőt, már kezdés előtt 1 hónappal is. Orsi német nyelvvizsgát is fog csinálni, ami belépőt jelent a német munkaerőpiacra és egyetemekre. Ráadásul az egyetemi menza is nagyon jó, sokkal jutányosabb, mint a mannheimi.

"Eredeti kölni víz" - erős parfüm Kölnből
Itt nem BKV, hanem KVB van
A tömegközlekedés teljes egészében behálózza az egész várost. Tapasztalataim szerint elég hatékonyan működik, nekem nem volt komolyabb bajom bele. A többiek viszont azt mondták, hogy sokszor késnek a vonatok a városban. Vonat alatt az U-Bahnt (=metró) értik, amik a városba érve a felszín alá siklanak. A metró hasonló színvonalú, mint a frankfurti, a kocsik nincsenek a legjobb állapotban, öregek, de tökéletesen működnek és ez a lényeg. Már eléggé hozzászoktam itt, hogy egy megállóban a kijelző táblák írják, mennyi idő múlva érkezik a következő járat, illetve tájékoztatják az utasokat, ha valami probléma adódik (baleset miatti késés, sztrájk stb.). Annyira jó lenne, ha Pesten is alkalmaznának ilyeneket, mert kiszámíthatóvá teszi az ember idejét.

Nem olyan pontos
Sok ember az U-Bahnon
Egy szép széles villamos
Estébe nyúlt a sétánk, ezért megnézhettük a várost sötétbe burkolózva is. Az utcavilágítás nem annyira gáláns, mint Budapesten, de a szebb épületek legalább kaptak elég fényt.

Media Park modern épületekkel éjjel
A kivilágított dóm - így is fantasztikus
A következő bejegyzés a menő Düsseldorfról fog szólni, addig is maradjatok jók.

Üdv,
Zozó

1 megjegyzés:

  1. 'Frei' Zozó.. Köln és ami mögötte van :)
    http://www.youtube.com/watch?v=81RCf4AG5iY&feature=player_embedded#!

    VálaszTörlés