2011. október 28., péntek

Megkaptam az első 1-esemet

Munkában
Tegnap teljesítettem az első tárgyamat az egyetemen, meg is lett az első jegyem. Bár sokan meghökkentek, amikor közöltem otthon, de ez igazából jó hír, mivel Németországban az 1-es a legjobb jegy, az 5-ös a legrosszabb. Hasonló, mint a briteknél a baloldali közlekedés: furcsa és nehéz hozzászokni. A Country Manager (országmenedzser) nevű tárgyat két kreditért teljesítettem csapatban egy egész napos marketingszimuláció keretében. Egész jó hangulatú nap lett, kemény munkával, elsöprő győzelemmel.

A nyolc körre bontott szimuláció lényege, hogy egy csapat egy képzeletbeli amerikai vállalatot játszik, ami fogkrémet is forgalmaz. Az amerikai (USA) piacok telítettsége miatt azt a feladatot kapjuk, hogy törjünk be a dél-amerikai piacokra (Mexikó, Brazília, Argentína, Venezuela, Chile, Peru) a fogkrémeinkkel. Marketingeszközöket alkalmazva (szegmentálás, pozícionálás, 4P) kellett bevezetni a termékeket. Mindenféle statisztika rendelkezésre állt, szóval eléggé lefáradtunk a végére. A gépteremben minden csapat kapott egy gépet, amin közösen dolgozták ki a megoldásokat.

A szexi professzorasszony vezeti a játékot
A makacs számok
Menő csapatnév és töprengés
Néhány szót ejtek a csapatunkról is. 5 ember, 5 nemzetiség. A keleti oldalt képviseltem én, Bogdan Romániából és Emily Tajvanról. A nyugati oldalt a német Sven és a norvég Mats képviselte. Ez egyébként a jobboldali képen is meglátszik. Jobbra a keleti blokk, balra a nyugati. Már csak a vasfüggöny hiányzik a képről. Egészen jól ment a közös munka, de a közös találkozók a szimuláció előtti hetekben tényleg a munkáról szóltak, nem nagyon viccelődtünk. Azt tapasztalom, hogy a skandináv diákok elég pengék: jól vág az agyuk, jól beszélik az angolt, jól kezelik az embereket. A németekre is nagyjából ez vonatkozik. A tajvani lány az idő többségében kedvesen mosolygott, és Activity-ztünk vele, mert az angolt eléggé törte. A román srác is dolgozott rendesen. A csapatmunka egészen jól működött, itt valahogy messze jobb csoportban dolgozni, mint otthon. Idekint sokkal agilisebbek és ambíciózusabbak a hallgatók, mert többségük menő business school-ból jön. Ezért egymástól is elég sokat tanulunk. Egyre inkább kezdek ráérezni a csoportban betöltött szerepemre, a tapasztalataim szerint ügyesen koordinálom, tartom mederben a munkát.

A legfelső eredmény a miénk
Az első kör végére sikerült egészen jó helyezést elérni az 5 csapat között. Egy-két hibás lépést korrigálva meg sem álltunk a csúcsig. A 8. óra és a 8. kör végére toronymagas nyereséggel zártuk a versenyt nem kis meglepődést okozva az oktatóknak, mert elmondásuk szerint még soha senki nem ért el ekkora eredményt a játék történetében. Innen már adódik, hogy elsők lettünk, megnyertük. A nyereményünk a legjobb jegy és egy üveg chilei bor. A professzorasszony nagyon fiatalos és szimpatikus volt, szerintem bejöttem neki, mert többször odajött a csapatunkhoz csevegni. A bor átadásánál elmondta, hogy ne nagyon reklámozzuk, mert Amerikában például ez tilos lenne. Közben végig nevetett. Jól állt neki! :)

  
Győzelem, középen a Holle anyónak öltözött professzor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése