Az emaileddel feliratkozhatsz és kapsz levelet, ha új poszt született

2011. szeptember 3., szombat

Gáláns üdvözlés és esti salsa

Hallo!

Tegnap délután körbevezettek minket az egyetemi campuson (Campus Tour), sok hasznos infót tudtam meg, hogyan működnek itt a dolgok, mit és hol találhatunk meg. Érkezéskor mindenki felírta a keresztnevét egy papírra, ami magunkra ragasztottunk, így könnyebben ment az ismerkedés. Ezek a németek mindenre figyelnek, kiváló szervezők, ha még eddig nem derült volna ki: a túra elején osztogattak finom péksüteményt az éhes diákoknak, nagyon jól esett.

Gyülekező, majd csoportalakítás


Cukros néni
Latinok jókedvűen
Csoportvezető a nemzetközi irodából
Körbevezettek minket minden épületen, mégis belefértünk 1 órába. Megnéztük az egyetemi infrastruktúrát, elég komoly, német precizitás minden méteren. Ami szerintem sokat dob a belső részeken, hogy több kortárs alkotás és festmény van a folyosókon, így olyanok bizonyos részek, mintha egy modern múzeumban lennék.

Egyetemi repicuccok
Andresszel és Judithtal egy előadóban
A mozgáskorlátozottakra is figyelnek
Kortárs izé a folyosón
Mert kezdődött a következő program az előadóban. Egy újabb üdvözlő előadás, ezúttal kizárólag nemzetközi cserediákoknak, amilyen én is vagyok. Egy újabb unalmas előadásra számítottam, amit a nemzetközi iroda vezetője tartott. Kellemesen csalódtam, mert alig hangzott el operatív információ, inkább viccesre vette a figurát a nő. Sokat nevetett a hallgatóság, így az a sztereotípia sem igaz, hogy a németeknek nincs humorérzékük. Tudnak ők viccesek is lenni, ha akarnak.

Birgit előad - egy humorista veszett el benne
Bemutatja a kollégáit, köszönetet mond nekik (zajos tapsok)
Utána sor került egy nagy megvendégelésre a menzán. Nagyon sok kaját és üdítőt raktak ki, folyamatos volt az utánpótlás. Összetoltuk az asztalokat, beszélgettünk, több új emberrel megismerkedtem itt is. A német szervezést és precizitást már nem is kell leírnom, mert alapértelmezett állapot mindenkor.

Kajahegyek
Szendvicsek roskadásig
Séf bácsi
Kapcsolatépítés éjjel-nappal
Délután megbeszéltük a többiekkel, hogy találkozunk este a városban, a Paradeplatz-on. Népszerű hely mind a helyiek, mind a cserediákok körében, mert van mellette egy szupermarket, ahol bevásárolnak piából, utána kiülnek a hangulatos térre elfogyasztani. Itt az utcai alkoholfogyasztás engedélyezett, mert egy bárban elég drága mulatság (3-5 EUR egy sör csapolva). Érdekes megfigyelni, hogy erre építve kialakult egy iparág: az üres palackok, sörös dobozok gyűjtögetése. Ha utánaszámolunk, akkor nem is rossz kereseti lehetőség, hiszen az üres palackokért/sörös dobozokért 25 centet adnak a boltban (ez kb. 70 Ft). A vicc az, hogy nem is hajléktalanok a fő gyűjtők, hanem keresetüket kiegészítő emberek (nyugdíjasok, lecsúszott emberek). Esténként körbejárnak a társaságoknál és illedelmesen elkérik a hulladékot, vagy türelmesen kivárják az italozás végét. Olyan, mint Pesten a lomtalanítás, ott is minden kupacnak van őrzője/gazdája.

Tudtátok-e...

...hogy Németország az összes keletkező hulladék 48%-át újrahasznosítja, s ezzel Svájc és Ausztria után 3. a világranglistán? Összehasonlításképp: a britek az összes hulladéknak csupán 17,7%-át hasznosítják, az írek, olaszok, portugálok is kb. ennyit. Több korábbi bejegyzésemben is utaltam rá, hogy a németek környezettudatosak, ők a zöld nemzet a szememben. Tőlük ered például a Der grüne Punkt (a zöld pont) hulladékgyűjtési technológia, amelynek lényege, hogy a hulladékgyűjtés egy kettős rendszerben működik. Egyrészt a lakossági kommunális hulladék köre, másrészt pedig a csomagolóanyagok gyűjtési köre létezik, mert a gyártók, akik ráteszik ezt az emblémát a termékeik csomagolására (egy EU-s direktíva szerint), díjat fizetnek a begyűjtést koordináló állami vállalatnak, hogy begyűjtse a csomagolóanyagokat. Erre szolgálnak a különböző színű, emblémájú kukák városszerte. A németek rossz szemmel néznek azokra, akik nem tartják magukat a szelektív gyűjtéshez. A zöld identitást erősíti a közelmúlt atomvitája, amelyben Németország ígéretet tett arra, hogy felszámolja a még működő atomreaktorait 30-40 éven belül. A lakosság természetesen teljes mértékben egyetért ezzel.

Szóval este találkoztunk a Paradeplatz-on. Ez az este elmondhatom, hogy jól sikerült, mert többségben voltak a bandában a latinok és a magyarok. 

Magyarok: Stefi, én, Rita és Zsófi
Cserediákok mindenfelől: elöl középen Bartek, a lengyel
Csoportkép két random emberrel mellettem

Két lengyel is volt a társaságban (Bartek és korábban már szereplő Justyna). Azt tudom mondani, hogy működik ez a lengyel-barátság dolog. Innen is sok sikert kívánok nekik a sikeres EU-elnökséghez!

Ezt követően elindultunk a Zapatto & Friends nevű klubba, ahol péntekenként (így tegnap is) salsa estet tartanak. Elég sokan voltak a kétszintes helyen, a felső szint alacsony belmagassága miatt izzadtak a falak is. Latin zene, a latinok elég jól éreztük magukat, ahogy mi magyarok is. A hely tökéletesen leképezte Mannheim sokszínűségét, mindenféle nemzetiség megfordult, a két DJ ázsiai és fekete volt, az emberek meg aztán a paletta minden színében pompáztak.

"2007 januárjában, a férfi kézilabda-vb alatt pedig az egyik helyszín, Mannheim polgármestere beszédében azzal büszkélkedett, hogy városában összesen hetvennégy náció tagjai találtak otthonra. E befogadó jellegű magatartás egyik oka feltehetőleg a második világháború vesztes nemzetének még mindig élő lelkiismerete, de az immár tény, hogy Németországban a sokszínűséggel együtt kell, együtt lehet létezni."


A hely
Mindenki táncol
A felső szinten voltunk
Heringbuli
Jól sikerült az este, Stefivel megmutattuk a többieknek, hogy kell táncolni. Az itteni lányokat még meg kell tanítani a helyes táncmozgásra, de ígéretesek. :)

Alles Gute,
Zozó

1 megjegyzés:

  1. Az idézethez lenne egy idézetem (jól elbeszélgetünk itt mi ketten :) :
    "Der Ansatz für Multikulti ist gescheitert, absolut gescheitert!", sagte Kanzlerin Angela Merkel auf dem Deutschlandtag der Jungen Union (JU) in Potsdam.
    http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,723532,00.html

    Zsófi

    VálaszTörlés