2011. szeptember 4., vasárnap

Vasárnapi pihentető

Sziasztok!

Vasárnap lévén egy rövidebb, könnyedebb bejegyzést írok most.

Ha rákerestek a Mannheim University-re a youtube-on, akkor az egyik első találat ez lesz:


A professzor nem sokat foglalkozik a történésekkel, a hallgatók annál inkább.

Az én becenevem Zozó, a családom Zolinak szólít. Idekint Zoltannak szólítanak, ezt könnyebb kiejteni, a Zozo hülyén hangzik egy más nyelvű ember szájából. A Zoltán név egyébként a török szultán szóból származik, török jövevényszó, a név jelentése fejedelem, uralkodó. A Zoltán név Jókai Mór, a nagy mesemondó Kárpáthy Zoltán c. regényének megjelenése után vált népszerűvé.



"Elemzés: a Zoltán név okos, gyors, elemző elmével ajándékoz meg, de nagy önértékelési problémákkal, önbizalomhiánnyal és félreértésekből adódó magánnyal is járhat. Természete idealista és érzékeny. Érzékenységének köszönhetően értékeli az élet apró, finom dolgait, és él benne a vágy, hogy az emberiséget szolgálja. Sokszor nem tudja kimondani, amit gondol, sokkal könnyebb számára írásban kifejezni, amit érez. Örömöt lel az irodalomban, a versekben, és ha úgy érzi, nem értik, ideáiba menekül."

A Zozó név ugyanakkor több dologhoz is kapcsolódik. Felvetek néhány érdekeset:

Van egy film, Zozo a címe. Ebben Zozo egy arab kisfiú, aki menekül a véres libanoni háború elől, hogy fellelje Svédországban élő nagyszüleit. Jó értékeléséket kapott, érdemes megnézni szerintem! Itt az ajánlója:


Ady Endre írt egy verset, aminek A Zozó levele a címe. Íme:

Ady Endre: A Zozó levele

Párisba eljött egy legény,

Idegen volt a csókja s pénze.

Szegény Charles-om, ne szidj meg érte.



Bús virág a párisi lány,
Halvány kelyhét ahogy kinyitja,
Eljön a Pénz és leszakítja.

Kis testem borzad és remeg.
Ki vigyáz a szegény virágra?
Kell a harmat s a harmat drága.

Párisba eljött egy legény,
Idegen volt a csókja, pénze.
Szegény Charles-om, ne szidj meg érte.


"Zozó levele azoknak a helyzetdaloknak a sorába tartozik, amelyekben Ady a pénz szerepét az emberi sorsok meghatározásában igyekezett megjeleníteni. 1906 márciusában írt már néhány ilyen verset: Judás és Jézus, Új Heléna, Lábán hivása. (Szövegüket és jegyzetüket l. e kötetben.) Bölöni szerint a Zozó levele „motívumait kétségkívül megérkezése éjjelén az újra látott Párizs első impressziójaként a Soufflot-kávéház midinettjei adták.” (Bölöni 69.) A ma már nem közismert midinette szó divatárus lányt, általában fiatal munkásnőt jelent. A francia atmoszférát nemcsak a városnév s a Zozó által szólongatott barátja, Charles megnevezése jelzi, hanem a dal jellegzetes sanzonos előadásmódja is. Ady Párizsba érkezésének légköréről, eseményeiről l. még az előbb: Szent Junius hívása c. vers jegyzetét. A vers néhány mozzanata emlékeztet távolról egy évekkel korábbi Ady-vers motívumaira. Itt: Kis testem borzad és remeg / […] Kell a harmat s a harmat drága. Az 1902-es Témák c. versben pedig ez olvasható: „… Azuba jő…  Zsidó leány, szegény, / Leroskadott a tenger fövenyén, / A vére lüktet, harmat-teste reszket…” (L. e verset AEÖV II. 123.; az analógiára felhívta a figyelmet: Hegedűs: AEnn 259.)"

A Zozo ugyanakkor nagyon rosszat is jelent. Az okkultista kultúrkörben Zozo egy nagyon aljas és gonosz démon, aki megidézhető egy Ouija-tábla segítségével.

Ouija-tábla, a sátán egyik tőrének nevezik
Biztos láttatok már olyan horrorfilmet, amiben egy részeg amerikai diákcsoport játszik egy ilyen táblával, mozog rajta az a lyukas korong, és üzenetet kapnak a túlvilágról, különféle démonoktól, utána sorban halnak meg. A lényeg, hogy nagyon félelmetes démon a Zozo. Olyannyira nagy híre van bizonyos körökben, hogy pénzt is akarnak csinálni belőle. Hamarosan a mozikba kerül az I am Zozo című film, ami egy borzalmas, balul elsült Ouija-táblázásról szól, amikor is sikerült megidézni Zozot.

Itt meghallgathattok egy interjút John Zafisszal, aki túlélt egy Zozo-féle támadást, alatta pedig  egy (nem viccelek) Zozologist (Zozológus), Darren Evans audiokommentárját hallhatjátok.


Megáll az eszem, mennyi idióta van a világon!

A film egyszerűen hátborzongató plakátja
Már tűkön ülve várom, és remélem, hogy Zozo nem fog megharagudni, és nem fogja kinyírni a stábot.

Mi a tanulság? Semmi esetre sem játsszatok Ouija-táblával, mert Zozo lesújt rátok!

Köszi Melinek, hogy felhívta erre a jelenségre a figyelmemet! :)

Tschüss,
Zozó

1 megjegyzés:

  1. Szívesen, Zozó! :) (Azt egyébként kifelejtetted, hogy van olyan ismerősöd is, aki Zozinak hív :) )

    Ha egyszer lesz időd, majd ugyanígy kielemezhetnéd a Melinda nevet is... :)

    Ja, és a blog még mindig szuper, reggelente első dolgom elolvasni.

    Puszi, Meli

    VálaszTörlés