2011. szeptember 8., csütörtök

Aréna, sport, sztárok és előadás

Sziasztok!

A mai posztban bemutatom az első egyetemi előadásomat, a helyi sportéletet és a csodás SAP Arénát, amelyben sok sztár is fellép mostanság.

Az első óra
Megvolt kedden kora reggel az első előadásom. Nagyon komoly volt, nagyon jó az előadó. Döntéselemzés a tárgy neve, amelynek keretében döntéseket strukturálunk matematikai módszerekkel. Nehéz tárgy lesz, de nagyon sokat tud adni.
Reggel 8.30-kor tömve volt az előadó, de tényleg jó a tanár. Olyan könnyeden és emészthetően tud beszélni a valószínűségszámításról, olyan jó diái vannak, hogy öröm hallgatni. Egyszerre két projektoron vetít ki, hogy többen lássák jobban, gondolom. Van egy hasznos oktatói eszköz, amit használ: egy elektronikus tollal egy érintőképernyőre ír, amit látunk kivetítve. Így a diáit írja tele gyakorlatilag, ahogy a képen is látszik. Az előadásdiák, korábbi vizsgák anyagai fent vannak a hallgatói oldalon, készülni kell hétről hétre, mert dupla órák vannak és könnyen lemarad az ember.


Több száz bicikli az egyetemnél. Itt meg tudják oldani, a Corvinuson nem
Vadregényes kilátás az előadó ablakán (igen, vannak ablakai)
A hölgy egyébként 30 év körüli kutatótanár az egyetem, 6 éves szerződése van. Sokat kell publikálnia, s közben órákat is tart. Kutatási területe a hírek hatása a vezérigazgatói fizetésekre. Egy korábbi szakkolis kurzuson én is elemeztem az amerikai vezetők fizetésére ható tényezőket ökonometriai eszközökkel. De ő nyilván komolyabb apparátust használ. Több ezer hírt elemeznek, pl. hogy milyen hatással van egy cégnél a vezető fizetésére, ha egy újság ócsárolja egy cikkben az adott céget. Itt olvashattok többet róla, ha érdekel.

Ugyanezen a napon meglátogattam a város arénáját, a 14 ezer fő befogadására alkalmas SAP Arenát. Nagyon tetszett az épület, engem megragadnak a nagyobb épületek, van bennük valami rejtélyes...

Az aréna (forrás: wiki)
Szép
Mannheim elég jó a sportokban, főleg jéghokiban és kézilabdában. A hokicsapat neve Mannheim Adlers, a Mannheimi Sólymok. Tavaly a német bajnokságban a 2. helyet szerezték meg, szóval nagyon jól nyomják. El akarok menni egy meccsükre ide az arénába (nem drága egy alacsony szintű jegy), ami tőlem csak 12 percre van busszal. Jönnek az NHL-ből is csapatok játszani fordulókat!
Ugyancsak ez az aréna ad otthont a Rhein-Neckar Löwen kézicsapatnak, akik szintén benne vannak a legjobb 5 csapatban az országban.

A Sólymok idén is lecsapnak!
A rajna-neckari oroszlánok
Belülről (forrás: wiki)

Tudtátok-e,...

...hogy az SAP a világ piacvezető gyártója a vállalatirányítási szoftverek területén? És azt, hogy 1972-ben Mannheimben alapította meg 5 korábbi IBM-alkalmazott? Árbevétele 2010-ben 12,5 milliárd euró volt (kb. 3500 milliárd Ft, ami a magyar GDP hozzávetőleg 15%-át teszi ki). A világcég jelenleg 50 országban több mint 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Emellett az aréna (ami 2004-ben épült fel) helyet ad rengeted világsztárnak idén ősszel is. Eljön holnap James Blunt, majd még idén George Michael, Mark Knopfler, Bob Dylan, Sade, a Roxette és a Cirque Soleil is.

Nagy nevek
Nagy épület
Sade is itt lesz
Itt egy videó, amiben Shakira a mannheimi közönséget tanítja táncolni:



Mivel az aréna a város szélén van, ezért alkalmam nyílt megnézni a német határt is (értsd: a város határát, amit falun határnak hívunk). Megláttam a szántóföldet, egy kukoricást, voltam földúton, láttam gesztenyefát. Kicsit vidéken éreztem magam, jól esett!


A határban sétáltatja valaki a kutyáját
Szántóföld, a háttérben a nehézipar szíve
A lényeg, hogy Mannheim az ipar, a felsőoktatás mellett még sportban (és kultúrában is) igen erős.

Mára ennyi! Holnap beszámolok a luisenparki túrámról. A park gyönyörű, holnap meglátjátok!

Üdv,
Zozó

3 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom, november 5-én pedig Lenny Kravitz is fellép az SAP Arénában!!! Nagy szívfájdalmam, hogy nem lehetek ott... :( (Meli)

    VálaszTörlés
  2. 98, 109 vagy 138 EUR-ért tudok jegyet, megyünk? :)

    MegintMeli

    VálaszTörlés
  3. Persze, mindenképp megyünk, ha meghívsz! ;)

    VálaszTörlés