2011. szeptember 2., péntek

Céljaim és egy felejthető este

Hallo!

A tegnapi nap viszonylag eseménytelenül telt, ezért főként az erasmusos célkitűzéseimről írok, hogy tudjam magam mihez tartani, illetve hogy ki tudjam alakítani a célok eléréséhez szükséges stratégiákat (mégis vezetés és szervezésen vagyok, most pedig business schoolba járok). A poszt végén beszámolok az unalmasra sikerült estéről (röviden).

Nem árt még az elején tisztázni
Szóval az elsődleges célom az Erasmusszal a német nyelv magasabb szinten történő elsajátítása. Ennek érdekében már eddig is tettem jelentős erőfeszítéseket, eleinte nagy bátorság kellett ahhoz, hogy egyáltalán hozzá merjek szólni egy anyanyelvi beszélőhöz németül, de aztán a második, ötödik, n-edik megszólalásnál egyre csökken a feszültség. A komfortzónából való kilépés sosem egyszerű, de a jutalmazása bőséges lehet. Ez jó üzenet az olvasóim számára is: "merjetek kilépni a komfortzónátokból, akár minden nap".



Az angol nyelvre ugyanúgy igaz ez, de ez a mindennapos használat és a tanulás során (a szobatársammal angolul kommunikálok éjjel-nappal) még tovább tud fejlődni. A németem fejlesztése érdekében felveszek két német nyelvi kurzust az egyetemen (egy szóbeli kommunikáció és egy általános német nyelvi), felveszek egy német tárgyat, ami csak előadás lesz, a végén pedig írásbeli vizsga. Ebből gyakorlattal egybekötött órát nem szeretnék felvenni, mert nem értenék szót a többi némettel a feladatok megoldása során.

Brügel: Bábel tornya - nyelvi nehézségek lépten-nyomon
Másik fő célom a kint tartózkodásommal, hogy kihasználjam az itteni színvonalas egyetemi oktatást. Értem ezalatt azt, hogy minél többet szeretnék tanulni az órákon az oktatóktól, de talán még többet a hallgatótársaimtól. Felvettem egy olyan tárgyat (Kreativitás és a vállalkozás a gyakorlatban a címe), ami intenzív csoportmunkát jelent nemzetközi hallgatókkal. Az órát a New York-i Egyetemről egy professzor és egy mannheim-i oktató fogja tartani. Nagyon kíváncsi vagyok rá.

Az utolsó célom pedig a dohányzásról való leszokás. Itt kint elég drága a cigi, 5 EUR (kb. 1350 Ft) egy doboz. Ehhez minden segítséget/tapasztalatot szívesen fogadok. Reich Orsi, ha olvasod, írj majd, hogy neked hogyan sikerült!

Jövő tavasszal végezni fogok a Corvinuson, Pesten, ami azt jelenti, hogy tavasszal meg kell írnom a diplomamunkámat. Tegnap kaptam meg a szakszemináriumi beosztást (ez 2 féléves, és arra jó, hogy a kiadott irodalmak feldolgozása után megtaláld a témád), és a 2. helyen bejelölt szakszembe kerültem, aminek címe: Szerep-személy-szervezet. Azok számára ajánlották ezt a témát, akiket érdekelnek az emberekkel (és saját magukkal) kapcsolatos kérdések a szervezetekben, akiket érdekel a szervezetfejlesztés és az emberi erőforrás menedzsment közötti kapcsolat. Mivel engem hobbi szinten már régebb óta érdekel a pszichológia, ezért közel áll hozzám ez a téma. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a személyiség- és szervezetfejlesztés? Mik azok a társas védelmi mechanizmusok? Ehhez hasonló kérdéseket tárgyalunk majd. De még egyeztetnem kell a tanárral a távoli munka beosztását. A lényeg, hogy ebben a témában fogok kutatni Mannheimben. Elég nagy és gazdag a könyvtár állománya, szóval lesz honnan gyűjtögetni.

Kapcsolatépítés
Az egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere - kiterjedt
További céljaim között szerepel a kapcsolatépítés a diáktársaimmal. Jelenleg még nem tudom, később ezeket mire tudom felhasználni, de mindenkivel korrekt vagyok, aki velem is az. Célom még Németország felfedezése, utazások a környéken a szűkös költségvetésem mellett, és Berlin meglátogatása. Nagyon szeretnék elmenni oda.

Nagyjából ennyit várok ettől a félévtől. Azt gondolom, vállalható. A félév végeztével írok egy összehasonlító bejegyzést, hogy mit sikerült teljesíteni a kitűzött céljaimból.

Tegnap este volt a szemeszternyitó parti az egyetemen, egy kisebb szórakozóhelyen, ahova az embereknek csak töredéke fért be, mert a belépők elfogytak. Luis gondolt egyet, és lemondta a barbecue-t délután. Marcos szobatársammal nyakunkba vettük a várost, elmentünk erre a helyre, de a kígyózó sorból láttuk, hogy reménytelen. Ezután elmentünk a Paradeplatzta, hogy találjunk egy társaságot. Bementünk a tér melletti szupermarketbe, hogy vegyünk pár sört. Itt futottunk össze Luisékkel (egy 20 fős spanyol társaság), de ők leléptek valahova sok piával inni. Mi vettünk pár sört, közben jöttek lányok (Klára, a magyar, Justyna, a lengyel és pár spanyol, meg egy görcsös német, Max). Leültünk a térre beszélgetni, de ez most nem volt túl izgalmas. A kegyelemdöfést az estének néhány csatlakozó német srác adta meg, akik nem tettek hozzá sokat az estéhez, legalábbis humort biztosan nem.

Én és az aranyos Bea (Spanyolország)
Balról: Justyna (lengyel), Klára (magyar), Ido és Bea (spanyolok)
A németek utána kitaláltál, hogy üljünk be egy bárba, az jó lesz. Beültünk egy bárba, ahol már csak mi voltunk. A söröket kint leraktuk egy fa tövébe, amíg nem végeztünk ott, mert drága a sör (2,5 EUR egy pohár). Itt nem történt semmi érdekes az ég-világon. Néhány momentum: az indiai lány Sindhu egy papírzsebkendőn lerajzolta az országot, a főbb tájegységeket, a nagyobb városokat, az ország szomszédait. A legviccesebb momentum ugyanakkor az egyik német sráchoz kötődik, aki a fogával nyitott fel egy üveg sört. Nagyon menő volt, ezt én is meg akarom tanulni!

Szolid beszélgetés
Kong az ürességtől
Utána még el akartunk menni egy szórakozóhelyre, a Ritzz-be (elég beteg a hely honlapja), de utcahossznyi sor állt, ezért úgy döntöttünk 5-en (én, Marcos, Sindhu, Justyna és Klára), hogy inkább hazamegyünk (fél kettő körül). A lányokat hazakísértük, utána még próbáltunk keresni egy helyet. Az egyetemi szórakozóhelyen, amit feljebb említettem, 2-kor már takarítottak, lelőtték a bulit, ezért hazamentünk taxival.

Marcos jól összefoglalta az estét, miközben ettük a kolbászt lefekvés előtt: "What a waste!" (micsoda pocsékolás!) Tanulság: a latin többségű társaságban sokkal jobb a hangulat. A jövőben erre figyelünk.

Amúgy tetszik a blog? Kevés, ám jó visszajelzést kaptam eddig. Ritkítsam a bejegyzéseket? Túl sok? Unalmas? Írjatok!

Alles Gute,
Zozó


2 megjegyzés:

  1. Nehogy ritkítsd! Legalábbis én lelkesen olvasom, a Bezzeganya után minden nap a Zozó in Mannheimra kattintok. :)

    A VISUM diákszervezettel nem találkoztál eddig? Ők elég sok programot szerveztek (kocsmatúra, berlini kirándulás, running dinner stb.), mikor mi voltunk kint.

    Például jövő kedden lesz Welcome Party: http://www.visum-mannheim.de/satellite/visum_welcome_party_7

    Meg van egy Buddy-Program is, aminek keretében egy helyi diák lesz a partnered, és segít eligazodni a mannheimi létben. Nekem egy bajor srác volt a buddy-m, nagyon nagy pajtik nem lettünk, de azért elvitt néhány partira.

    Partihelyszíneket egyébként a schneckenhof.de oldalon találtok.

    Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Sikerült feltérképezni ezeket a szervezeteket, sőt már meg is van a jegyem a keddi bulira!

    Köszi az infókat!

    Üdv,
    Zozó

    VálaszTörlés